Internet

Som så ofta så har den mesta tekniken börjat som militära forskningsprojekt, precis som internet. Det kallades tidigare “Arpanet”. Standarden för att skapa hemsidor kom i slutet av 80-talet, HTTP och HTML.

Internetanvändandet ökat lavinartat under 90-talet och en lite för stor tro på IT företag ledda till att många företag övervärderades ordentligt vilket sedan ledde till många konkurser. Nuförtiden så används Internt av en mycket stor del av befolkningen och det är nästan lika vanligt att ha en email som att ha ett telefonnummer.

Enskilda bostäder kan anslutas till nätverket genom telefoni, tv eller fibernätet. Nuförtiden är även 3G och 4G ett vanligt sätt att ansluta till nätet. Med telefonnätet (adsl) så kan man få hastigheter upp till 24mbit/sek. Kabelnätet ger hastigheter på ca 2-8mbit och fibernätet ger idag upp till 100mbit eller t.om mer.

Största delen av trafiken på nätet använder protokollen TCP/IP. Version IPv4. Det börjar bli ont om IP-adresser (internet uppkopplingens adress) så nu har man skapat IPv6. Med IPv6 kan man ha 340 sextiljoner stycken adresser, vilket bör räcka ganska så länge.

Stora delar av internet använder sig av JAVA, PHP, HTML och Javascript.

De språk som är populära att kommunicera på internet med är engelska, kineskiska, spanska, japanska och tyska.

Leave a Comment